Investeren in Brussels vastgoed interessanter dan ooit

Hoge huurprijzen staan vlotte verhuur niet in de weg

De huurprijzen van appartementen in Brussel kennen een groeispurt, en toch raken die allemaal bijzonder vlot verhuurd. Dat merkt vastgoedspeler Fortior op, die een nieuw project  nabij de Louizalaan lanceert. “Op dergelijke topliggingen in Brussel trek je kwalitatieve huurders aan die zorgen voor een mooi verhuurrendement, terwijl je op lange termijn de beste kansen hebt om een mooie meerwaarde te realiseren.”

Hoeveel betaal je aan huur in Brussel?

Appartementen zijn goed voor 92% van alle verhuringen door vastgoedkantoren in het Brussels gewest. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen ligt op 800 euro. In Brussel betaal je 1.117 euro. In 2022 stegen de huurprijzen er met 4,2 procent in vergelijking met 2021. Dat ligt trouwens in lijn met Vlaanderen (4,7%) en Wallonië (4,6%). Maar vooral het verschil met de voorgaande jaren is groot in de hoofdstad, met een stijging die in 2020 en 2021 slechts 0.7 en 0.8% bedroeg.

Toch is er van een dalende vraag geen sprake, wel integendeel. Carl Junius, project developer van Fortior legt uit waarom: “Als Europese hoofdstad zijn er heel wat werknemers van grote internationale bedrijven, kapitaalkrachtige expats en EU-ambtenaren aan het werk. Zij verblijven graag in de betere buurten van de stad, dicht bij hun werk, winkels, horeca en collega’s. Ook is Brussel erg in trek bij de hoger opgeleide jongeren, die er enkele jaren blijven huren terwijl ze carrière maken bij topbedrijven in Brussel. Een derde van de huurders zitten in de categorie 25-35 jaar. Daarbovenop heeft Brussel nog veel ouder vastgoed, waardoor nieuwbouwappartementen relatief schaars zijn, en gegeerd zijn omwille van de groeiend vraag naar energiezuinig wonen.”

Kunnen die prijzen ook weer dalen?

Alles kan uiteraard, maar er is niets dat in die richting wijst. De recente inflatiepiek heeft niet geleid tot een oververhitting van de huurmarkt, zegt Carl Junius. “Bestaande huurcontracten hebben doorgaans indexeringsclausules, waardoor lopende huurcontracten quasi elk jaar een hogere huurprijs opleveren”. Bij nieuwe verhuringen speelt het spel van vraag van aanbod. Wie daar recent vastgoed kan aanbieden, op een goede ligging, dat energiezuiniger is dan doorsnee op de markt te vinden, verhuurt zeer vlot aan mooie prijzen. Gebouwen uit de jaren 60 -70, waar soms gewerkt wordt met gemeenschappelijke stookplaatsen en waarbij de maandelijkse bijdrage tot de syndicuskosten vaak meer dan 400 euro bedragen, hebben het wel moeilijker.

Buitenbeentje Brussel

De residentiële huurmarkt in ons land is nergens groter dan in Brussel. Waar in Vlaanderen en Wallonië zeven op de tien gezinnen eigenaar zijn van hun woning, is dat in Brussel net omgekeerd. Fortior lanceerde onlangs zijn nieuwe residentie Stephanie-Louise XL aan nabij de Louizalaan. Carl Junius; “Investeren in vastgoed op dit type AAA-locatie in Brussel is een unieke opportuniteit – en mogelijks de beste bescherming die je uw spaarcenten kan aanbieden. Al van oudsher is de buurt ronde Louizalaan gewild en trekt ze voortdurend het betere huurpubliek aan.”

Dat topbuurten prijzig zijn, is logisch. Grotere appartementen kosten al snel meer dan 500.000 euro. Toch focust Fortior ook op de ontwikkeling van compactere appartementen, zodat wie geen al te grote sommen wil investeren, toch toegang heeft tot vastgoed op topliggingen.  Er zijn enkele units in het project die starten vanaf 250.000 euro.

Deel dit artikel