Investeren in vastgoed als alternatief voor het spaarboekje

fortior

Vandaag de dag zijn de spaarrentes nog steeds historisch laag. Om die reden zoeken heel wat mensen naar waardige alternatieven voor het spaarboekje. Meer en meer mensen kiezen ervoor om te investeren in vastgoed. Vastgoed heeft namelijk zijn waardevastheid doorheen de jaren vaak bewezen. Het is aannemelijk, maar uiteraard geen absolute zekerheid, dat dit zich zal doortrekken in de toekomst. Ruimte wordt steeds schaarser, gezinnen steeds kleiner en arbeid steeds duurder, wat bouwen en wonen logischerwijs er niet goedkoper op maakt.

Wanneer we de huidige spaarrentes van grootbanken met elkaar vergelijken, vinden we een basisrente van slechts 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10%. Dit resulteert in een totale jaarlijkse spaarrente van 0,11%, terwijl de gemiddelde inflatie voor 2020 in België momenteel op 0,77% staat.

Verloren geld op de bank

Maar wat betekent dit nu juist voor je spaargeld? Stel dat je 100.000 euro op de bank hebt staan. Na 1 jaar heb je aan de huidige rentevoet een totaalbedrag van 100.110 euro. Je spaarboekje heeft dus 110 euro opgebracht. Echter, wanneer je de gemiddelde inflatie van 0,77% in rekening neemt, is je geld niet gestegen, maar met 770 euro in waarde gedaald. Dit komt dus neer op een verlies van maar liefst 660 euro op 1 jaar tijd. Op jaarbasis lijkt dit nog beheersbaar, maar over een periode van 10 jaar gaat het totaal verlies over meer dan 6.600 euro.

Toch blijft er massaal veel geld op de spaarboekjes geparkeerd staan. De voornaamste redenen hiervoor zijn veiligheid en liquiditeit. Beleggen in aandelen, fondsen of obligaties brengt meer risico’s met zich mee en is voor veel Belgen onbekend terrein. Daarom vormt investeren in vastgoed een waardig alternatief, waarmee we niet gezegd hebben dat investeren in vastgoed risicoloos zou zijn. Maar dankzij de verschillende formules die op de markt beschikbaar zijn, kan het risico wel enigszins beperkt worden. Bovendien liggen de potentiële rendementen doorgaans hoger dan de inflatie.

Meerdere bronnen van inkomsten

Vastgoed brengt op verschillende manieren geld op. Ten eerste zijn er de directe inkomsten, die gegenereerd worden uit het verhuren of het gebruik van je vastgoed. Deze jaarlijkse inkomsten liggen doorgaans hoger dan wat je via de spaarrente zou ontvangen. Naast deze inkomsten is er ook nog het meerwaardepotentieel. De gerealiseerde meerwaarde moet altijd bekeken worden op de lange termijn. Op korte termijn, bijvoorbeeld in de eerste 10 jaar, kunnen er wel minwaarden ontstaan. Uiteraard hebben factoren zoals locatie en bouwkwaliteit hier ook een invloed op. Verder brengen de fiscale voordelen ook onrechtstreeks geld op. Dit is zeker het geval wanneer je vastgoed aankoopt via een financiering en je investering je lening terugbetaalt.

Veel investeringsmogelijkheden

Wie denkt aan investeren in vastgoed, denkt over het algemeen aan een klassiek (bescheiden) appartement of huis om te verhuren. Toch zijn er ook alternatieven op de markt, waarvan de ene al bekender is dan de andere. Investeren in seniories begint stilaan ingeburgerd te geraken, maar heb je ook al stilgestaan bij het feit dat je ook kan investeren in hotels of parkeerplaatsen? Dit klinkt misschien heel duur, maar dergelijke investeringen zijn juist gekend voor hun lagere aankoopprijs in vergelijking met klassieke appartementen. Op die manier zijn ze toegankelijk voor een breder publiek. Neem gerust een kijkje op onze projectpagina om meer te weten te komen over al deze investeringsmogelijkheden.