Investeren is als een marathon

marathon

Rijk worden met vastgoed is zoals een marathon en geen sprint. Investeren in vastgoed is kiezen voor zekerheid en rendement. Veel mensen willen snel rijk worden en investeren daarom in vastgoed, maar dat is een verkeerde strategie.

Medailles worden pas aan de eindmeet uitgedeeld

Bij de aankoop van onroerend goed komen heel wat andere kosten kijken zoals architect kosten, BTW, notariskosten en onder andere ook registratierechten. Met andere woorden in totaal is ongeveer 15% tot 35% gezonken kost bij de aankoop van onroerend. Als iemand dan globaal 3% huurinkomsten heeft wil dat zeggen dat er minstens 5 tot 10 jaren nodig zijn om de transactiekosten te verwerken. Gelukkig kan soms de ontstane meerwaarde de terugverdientijd van deze gezonken kosten ietwat verkorten.

Vastgoedexpertenbureau Stadim heeft in een studie enkele jaren geleden aangetoond dat mensen die investeren in vastgoed geduldig moeten zijn. Over 61 jaar tijd zijn de prijzen van vastgoed behoorlijk gestegen in waarde. De prijzen van bouwgronden zijn ongeveer maal 48 in waarde.

Desalniettemin zijn er periodes geweest waarin vastgoed ook daalde in waarde of waarin de waarde van vastgoed amper gestegen is. Toch, wie geduld heeft zorgt voor zichzelf en zijn familie voor mooie waardeontwikkeling op lange termijn. Mensen overschatten altijd wat iets op de korte termijn opbrengt, maar onderschatten schromelijk wat iets de lange termijn kan doen.

Ontdek de mogelijkheden

Deel dit bericht