Onlangs werd een manifest uitgegeven door Brik. Een pleidooi voor hedendaagse, betaalbare en kwaliteitsvolle studentenhuisvesting in Brussel. Daarin bleek dat het aantal ingeschreven studenten in het hoger onderwijs jaarlijks stijgt, waardoor ook de vraag naar degelijke en betaalbare studentenhuisvesting toeneemt. Het tekort aan studentenhuisvesting blijft een gekend en nijpend probleem en met dit manifest werd vooral gepleit voor kwaliteitsvolle én betaalbare huisvesting voor de Brusselse studenten. Dat is nu nét wat Fortior met KOSY Erasmus studentenkoten doet.
Er stonden 3 knelpunten centraal in het manifest: Voldoende studentenhuisvesting, betaalbare studentenhuisvesting en kwaliteitsvolle studentenhuisvesting. Lees verder om te ontdekken waarom er zoveel nood is aan investeerders in studentenkamers.
Samen met de stijging van het aantal studenten in Brussel stijgt ook de behoefte van de studenten om op kot te gaan. Studies wijzen uit dat er tegen 2030 54.000 extra studenten zullen bijkomen in Brussel. Dat komt enerzijds door de demografische groei van het aantal jongeren en anderzijds door de toenemende internationalisering van het onderwijs in Brussel. Volgens enkele schattingen van Brik bedraagt het tekort aan studentenkamers in Brussel vandaag de dag meer dan 10.000 units. Gezien de verwachte stijging van het aantal studenten betekent dit dat er de komende jaren nood zal zijn aan 20.000 tot 50.000 nieuwe studentenkamers, dat is een behoorlijke hoeveelheid.
Dit tekort aan studentenkamers brengt vervolgens hoge huurprijzen met zich mee.
Brussel heeft de duurste studentenkoten van heel België. Gemiddeld betaalt een student maandelijks 490 euro voor een kot, exclusief kosten. Maar liefst 37% van de Brusselse en bijna 50% van de internationale studenten ondervinden moeilijkheden bij de zoektocht naar een geschikte studentenwoning. Het is dus belangrijk om studentenhuisvesting te voorzien die betaalbaar is, zodat het onderwijs democratisch kan aangeboden worden. Volgens Julien De Wit, bestuurder van Vlaamse vereniging van studenten, betaalt in Brussel 25% van de studenten zelfs meer dan 800 voor een kot… Cijfers om stil van te worden.
Ontwikkelaars van nieuwe studentenwoningen kiezen vaker voor de creatie van grotere en duurdere studio’s met minder kamers tot gevolg, terwijl het bouwen van kwaliteitsvolle standaardkamers met gedeelde voorzieningen en een meer betaalbare prijs gestimuleerd zou moeten worden. Dat is waar KOSY Erasmus voor staat. Mensen hebben de mogelijkheid om ofwel een goedkopere kwaliteitsvolle standaardkamer met gedeelde voorzieningen te kopen, maar indien gewenst is er ook de mogelijkheid om een studio met eigen voorzieningen aan te kopen.