Nieuwe studie wijst uit dat het tekort aan studentenkamers blijft domineren

December is steevast de maand waarin in de “Kotkompas” de Belgische studentenmarkt in kaart wordt gebracht. Ook dit jaar blijft het tekort aan studentenkamers het thema domineren. Brussel versterkt opnieuw haar positie als grootste studentenstad van België met ca. 119.000 studenten. Wij vatten het rapport even voor u samen.

Nood aan meer koten in elke studentenstad

Er zijn te weinig (betaalbare) koten. Dat is de conclusie die in “Kotkompas” meerdere keren naar voren komt. En dit al 3 jaar op een rij. Er heerst een dringende nood aan aanbodverruiming om de druk van de ketel te halen en deze stijgende lijn te stabiliseren.

De roep naar uitbreiding richting stadsrand klinkt daarbij steeds luider. Dergelijke projecten zouden in voorkomend geval een mix moeten bieden van studentenkamers, voldoende faciliteiten en groene buitenruimte en een goede ontsluiting richting campussen, stad en ander openbaar vervoer.” Aldus Kotkompas.

Huurprijzen van koten blijven stijgen

Een logisch gevolg van de schaarste aan koten is de stijging van de huurprijzen. De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer in België is rond de €440/maand. Brussel blijft hierbij steevast de duurste studentenstad voor alle verschillende types kamers. Ruimte voor onderhandeling is er echter niet, de beslissing om een kot te huren moet snel gemaakt worden:

De schaarste verklaart dat een groot deel van de studenten al na één bezoek beslist om een kot te huren. Ca. 75% beperkt de zoektocht tot max. drie bezichtigingen.”

Ook het aantal studenten blijft stijgen

In het academiejaar 2021-2022 waren er in België ongeveer 507.000 studenten in het hoger onderwijs. Tegenover het vorige academiejaar betekent dit een stijging van 3%. Dit blijkt vooral te danken aan de toename van Franstalige Brusselse en Waalse studenten. Ook internationaal is België een aantrekkelijke bestemming om te studeren dankzij het meertalige, kwalitatieve en relatief betaalbare onderwijs. Brussel is hierbij vaak een populaire keuze.

Een bijkomend aanbod aan studentenkamers lijkt dus dé lange termijn oplossing te moeten bieden aan het aanhoudende probleem van tekorten aan (betaalbare) koten, en dit vooral in Brussel. Dankzij de bouw van ons driedelige studentencomplex Kosy Erasmus, vlak naast de Erasmushogeschool in Brussel, bouwen wij mee aan een oplossing hiervoor. Krijg hier meer info over dit project en ontdek hoe jij mee kan investeren.

Geniet van een extra inkomen door mee te investeren in Brusselse studentenkamers

Deel dit artikel